Yıldız Kayması Nedir? Nasıl Olur?
Yıldız kayması, bazı sakin gecelerde ve özellikle havanın bulutsuz olması durumunda gözümüze bir yıldızın anlık olarak kayması gibi göründüğünden bu isim ile bilinmektedir. Fakat bilinen aksine yıldız kayması denen olayın yıldızlar ile bir alakası yoktur. Yıldız kayması aslında gök taşlarıyla ilgilidir ve gök taşlarının atmosfere çok hızla girip yanması sonucunda meydana gelmektedir. Bu yanmanın sebebi gök taşlarının atmosferde sürtünmesidir. Gök taşları çok hızlı hareket ettiklerinden yıldız kayması sanılan olay saniyeler içerisinde gerçekleşir ve gök taşlarının arkasında kalan izler parlak bir ışık görünümünde olabilir.
Yıldız Kayması Bilimsel midir?
Gökyüzündeki yıldızların hepsi Samanyolu Galaksisi içerisindedir. Yıldızların mesafesi uzaklaştıkça aynı doğrultuda parlaklıkları da azalır. Yıldızlar birer güneş olarak ifade edilir ve dünyadan milyarlarca kilometre uzaklığa sahiptirler. Gök taşları ise güneş sistemi ve gezegenler arasındaki çekim kuvvetinden kaynaklanan durum nedeniyle farklı noktalarda gezinirler ve sayıları oldukça fazladır. Dünyanın çekim alanına maruz kalan gök taşları çok yüksek hızlarda atmosferde yol alırlar. Yüksek hızdan kaynaklanan sürtünmeden dolayı ısınıp yanarlar. Yıldız kayması, gök taşlarının atmosferdeki durumu sonucunda meydana geldiğinden ve yıldızlar ile bir bağlantısı olmadığından yanlış bir terimdir. Bu nedenle yıldız kayması teriminin bilimsel olarak kullanılması uygun değildir. Görünüş açısından yıldız kaymasına benzeyen bu olay aslında gök taşlarının atmosferde yanmasıdır ve yıldızlar ile ilgili bir durum söz konusu değildir. Gök taşları çeşitli büyüklüklere sahip olabilirler. Örneğin bir kum tanesi boyutundan bir kaya parçası boyutuna veya daha fazlasına kadar ölçülebilen gök cisimleridir.
Yıldız Kayması Hakkında İnanışlar Nelerdir?
Gökyüzünde büyüleyici bir halde olan yıldızlar insanlığın ilgisini her süre zarfında çekmektedir. Yıldız kayması tarih boyunca çeşitli inanış ve yorumlamalara neden olmuştur. Bazı insanlar tarafından ölümü anımsatsa da bazıları tarafından güzel bir olayın habercisi olarak düşünülür ve yıldız kayması olayından sonra gözler kapatılarak dilek tutulur. Bir diğer yorum ise yıldızın ömrünün bittiği veya gökten düşen bir cisim olarak düşünülmesidir. Fakat bu inanış ve yorumlamalar bilimsel olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Yıldız kayması denen olayda büyüleyici bir halde gökyüzünü süsleyen yıldızların bir ilgisi bulunmamaktadır.