Stres Nedir?
Stres, günlük hayatta pek ciddiye alınmasa da, gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalığın başlangıcında etken ve / ve ya belirtilerden biri haline gelebiliyor kolayca. Stres günlük yaşam kalitesini düşürebildiği gibi kendini fiziksel rahatsızlıklar olarak da gösterebiliyor. Uyku bozuklukları, iş veya özel hayatta odaklanma zorluğu, çarpıntı, huzursuzluk hissi, bölgesel ağrılar genellikle stres kaynaklıdır.
Nasıl başa çıkılır?
Bununla başa çıkmak için ilk adım, stres oluşturan etkenleri ve nedenleri belirlemektir. Etkenler belirlenmeden ortadan kaldıramaz ancak ortadan kaldırılamayacak belirtiler için hafifletme ve buna karşı önlemler almak gibi seçenekler de mevcut.
Günlük yaşamda, stresin en önemli nedenlerinden biri eksik iletişim kurmak veya yanlış iletişim kurmaktır. Özellikle yakın çevredeki insanlarla anlaşılır, samimi ve açık iletişim kurmak, yalın bir dil kullanmak çok önemlidir. Bir önemli kural da karşıdaki insanı dinlemeye gönüllü olmak, empati kurmak ve dinlenilen şeyi kabul etmesek bile anlamaya çalışmaktır.
Ulaşılabilir hedefler koymak, zaman planlaması için profesyonel yardım alarak yapılacaklar listesi hazırlamak ve listeye bağlı kalabilmek açısından gerçekçi oluşturmaya özen göstermek, zor işleri basamaklara ayırarak halletmek, kontrol hissini arttırarak stresin önüne geçmeye yardımcı olacak önlemler olabilir.