Sanal Dünyada Paranoyak Korkular Tedavi Edilebilir mi?
Seksenli ve doksanlı yılların bir çocuğuysanız, sanal gerçeklik kavramlarınızın en başında, siber boşluk matrisleri, simüle edilmiş fantezi dünyaları gibi sanal gerçeklik kavramlarına aşinasınız. Ancak sanal gerçeklik için fütüristik bilgisayar arayüzlerinden ve bilim kurgu hayallerinden çok daha fazlası var. Araştırmacılar yıllardır, bağımlılık, depresyon ve otizm gibi çeşitli gerçek yaşam koşullarını tedavi etmede bize yardım etmek için sanal bölgenin potansiyelini keşfettiler.
Paranoya Tedavisinde VR Teknolojileri
British Journal of Psychiatry’de yayınlanan Oxford Üniversitesi çalışması; paranoyanın ciddi şekilde VR teknolojisinden yararlanarak tedavi edilebileceğini açıklıyor. Araştırmacılar, sanal gerçekliği, spesifik olarak simüle edilmiş 30 katılımcıya zulüm sanrılı maruz kalma terapisi olarak kullandı. Deneklerin gerçek dünyadaki uyaranlardan (benzin istasyonunu ziyaret etmek gibi) bir tecrübe etmesini sağladı ve sonra aynı ortamın simüle edilmiş bir versiyonu için onları bir VR teçhizatına sardılar.
Sonuçlar çok cesaret vericiydi. Bazı kişiler, sanal kalabalığa, göz temasından kaçınma gibi alışılmış güvenlik arayan davranışlarıyla meşgul olmaya yönlendirildi. Fakat bu grup bile paranoyak düşüncelerde azalma yaşadı. En azından test gününün süresi boyunca (simüle edilmiş) korkularıyla yüzleşmeye çalışanlar, paranoyada daha büyük düşüşler yaşadı.
VR teknolojisi, ev kullanıcıları için pahalı kalmaya devam ediyor ve halen devlet, şirket araştırma ve eğitim tesisleri gibi yerlerde yaşıyor. Teknoloji daha uygun fiyatlı hale gelir ve araştırma devam ederse, bu terapötik yaklaşım aşırı paranoya geliştirmiş kişilerin tedavisinde büyük bir fark yaratabilir.