Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
Ramazan ayında sağlıksız beslenen bireylerde halsizlik, depresyon, tansiyon düşmesi, hazımsızlık gibi sorunlar görülmektedir. Sahur vaktinde yemek yememek, yeterince sıvı tüketmemek; iftarda ise çeşitli besinleri tüketmek, gereğinden fazla ve hızlı yemek, yeterli sıvı tüketmemek sağlık açısından tehlikelidir. Gerek iftarda gerek sahurda ağır ve yağlı gıdaları tüketmek yerine, hafif e posalı yiyecekler tüketmek gerekir.
Ramazanda Nasıl Beslenilmeli?
Besin değerleri yönünden dengeli bir sofra hazırlanmalıdır. İftarda ilk olarak sindirimi kolay ve az yağlı gıdalar tüketilmelidir. Aşırı ve hızlı yemek midenin yükselmesine sebep olur. Bu da beraberinde hazımsızlık, mide ağrısı gibi olumsuzlukları doğurur.
İftarda oruç açılırken hurma, domates, peynir, kepekli ekmek, çorba gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Ardından ise az yağlı etli sebze yemekleri veya yine az yağlı ızgaralar, kuru baklagiller, salatalar gibi yiyecekler tercih edilmelidir.
Beyaz ekmek kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiğinden dolayı, yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir. Pirinç pilavı gibi gliserin değeri yüksek gıdalar yerine de bulgur pilavı gibi daha dengeli besinler tüketilmelidir.
Hem iftarda hem de sahurda yemekleri yavaş yavaş tüketmeliyiz. Ayrıca yiyecekleri iyi çiğneyerek yemeliyiz. İftardan sonra tatlı yemek adetimiz olsa da, tatlı seçimi yaparken bazı kriterlere uymalıyız. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmelidir.
İftardan sahura kadar en az 2-2.5 litre arası su veya sulu içecekler içilmelidir. Çay veya kahve gibi sıcak içecekler demirin emilimini yavaşlattığı için iftardan en az 1-2 saat sonra tüketilmelidir.
Gerek iftarda gerek sahurda taze yiyecekler yenmeli, bir önceki günden kalmış yiyeceklerden kaçınılmalı. Sahurda zengin bir sofra hazırlanmalı. Çeşidi fazla, ağır olmayan gıdalar tercih edilmelidir.