Yaşam

Mihrap Nedir?

Cami, mescit ve namazgahlarda kıblenin yönünde belirleyici unsur olarak mihrap yer alır. İmamların ön kısmında yer aldığı bu bölge, genelde etrafı çerçeveli şekilde, duvarlarda küçük bir girinti şeklinde tasarlanarak üretilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’de mihrap kelimesi farklı ayetlerde yer almaktadır. Günümüzde mihrap tasarımları yapılırken, genel olarak caminin kıbleye bakan tarafına ufak bir oyuk açılır.

Duvarın içine inşa edilen mihrabın, dış çevresi ve diğer alanları da yazılar ve motifler ile süslenir. Çini, mermer ve ahşaptan elde edilen mihrabın sanatsal anlamda değeri çok yüksektir.

mihrap
mihrap

Mihrap caminin zemin kısmından 20 ile 25 cm aralığında yüksek olarak da yapılabilir. Mihrabın ölçüleri tamamen kıblenin yönü ve caminin mimari yapısı ile doğru orantılıdır.

Mihrabın Tarihi

Mihrabın camilerimizde şu an bulunduğu haliyle inşa edilmesinin kökleri Emeviler dönemine kadar gitmektedir. Peygamber Efendimizin döneminde kıble mihrap ile değil farklı renkteki çizgi ve işaretler barındıran bir taş levha ile belirlenmekteydi.

Emeviler döneminde camiler için önemli değere sahip olan mihrap, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde üretilen taş ve çini çeşitleriyle İslam ülkelerinin hiçbirinde olmayan örneklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

mihrap nedir
mihrap nedir

Mihrabın en sanatsal örneklerinden birisi Bursa’da yer alan Yeşil Camii’de bulunmaktadır. Selçuklular döneminde bile göremeyeceğiniz eşsizlikte olan bu mihrap zenginliğin ve ihtişamın bir göstergesidir.

Aynı zamanda Yeşil Camii’nin mihrap tasarımı kendi benzerleri arasında en büyük ölçülere sahip olanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir