Klostrofobi Belirtileri Nelerdir?
Klostrofobi yaşayan kişiler kapalı mekanlarda bulundukları zaman büyük bir paniğe kapılırlar. Panik ile birlikte terleme, titreme, kalp çarpıntısı, ağlama ve çığlık atma gibi tepkiler meydana gelmeye başlar.
Kişiler mümkün olan en kısa süre içerisinde kapalı kaldıkları mekandan uzaklaşmaya çalışırlar. Bazı klostrofobi sahibi kişilerde ise nefes alma güçlükleri meydana gelirken, duvarların da üzerlerine geldiği hissiyatı ortaya çıkmaktadır.
Klostrofobi Neden Olur?
Klostrofobinin tam olarak sebebi bilinmemek ile birlikte genellikle çocukluk çağında geçirilen bazı dönemlerin bu rahatsızlığa yol açtığı iddia edilmektedir. Uzmanların büyük bir kısmı ise kapalı yer korkusunun evrimsel yaşamda kalma mekaniklerinin bir parçası olduğunu savunurlar.
Psikoterapi, klostrofobinin tedavisinde oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Psikoterapi ile birlikte bazı durumlarda semptomların kontrol altında tutulabilmesi için sakinleştirici ve anti depresan ilaçlar da uygulanabilmektedir.
Son yıllarda ise görsel gerçeklik uygulamaları klostrofobi tedavilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. MR testlerinde hastalara müzik dinletme gibi uygulamalar da yaygın olarak günümüzde hala kullanılmaktadır. Hipnoz ise klostrofobi tedavisinde kullanılan başarı oranı yüksek bir diğer tedavi yöntemidir.