Bina İçi ve Dışı Kanalizasyon Sistemi
Atık su oluşup arıtma tesisine gelene kadar kanalizasyon açma sisteminde çok farklı yapılarından geçmektedir. İlki olarak atık su bina içlerinde ki atık su tesisatından geçerek sonrasında parsel bacasından, bağlantı kanalından, kanalizasyon borularından, bacalardan, pompa istasyonlarından geçerek arıtma tesisine ulaşır. İki farklı kanalizasyon sisteminden biri olan ayrık kanalizasyon sistemi ile bölge döşenmişse çatı, yağmur suyu ve yüzeysel sular atık su kanalına verilmeden bu sular ayrı kanallar ile bölge dışına taşınır.
Bina içerisindeki atık su tesisatı ile atık suyun sistem içerisine girdiği ilk noktadır. Temiz içme suyu şebekesi ile gelen su mutfak, banyo, tuvalette farklı faaliyetlerden sonra kirlenir ve atık su adını alır. Atık sular binadan kullanım alanına döşenen atık su boruları vasıtasıyla uzaklaştırılırlar. Atık su tesisatları bina içerisinde bulunan atık su boşluğundan geçirilerek şayet binalarda bu boşluk yok ise aydınlatma boşluğundan bu saydıklarımızdan ikisi de yok ise bina dışından açıktan geçen borularla kanalizasyon sistemine bağlanırlar.
Bina dışından geçirilen atık su borularının sağlam PVC den ve koruma altına alınarak yapılmalıdır. Atık su boruları da genelde PVC kullanılır. Bu atık su elemanları ile birlikte atık suyun bina içinde dolaşması için farklı ek parçalarda kullanılır. Bütün bu malzemeler sayesinde binanın tüm katlarında biriken atık sular sağlıklı, güvenli ve düzenli bir şekilde binadan kanalizasyon sistemine ulaştırılır. Binalardaki tüm atık sular tek bir noktadan geçirilerek parsel bacası ile birleşir. Ayrık sistem kanalizasyonu ile döşenmiş ise Yağmur sularını parsel bacasına bağlanmaması gerekmektedir. Yağmur suları binadan ayrı bir boru sistemi ile yağmur suyu kanalına verilmelidir.
Ayrık Sistem Kanalizasyon Sistemi
Ayrık sistem kanalizasyon sisteminde atık su ve yağmur suları bina çıkışlarında ayrı ayrı borulardan verilir. Şayet bina da oto yıkama, yemekhane, lokanta vb. iş yerleri var ise yönetmelik gereğince binalarda bulunan parsel bacasından önce bina içerisine çamur kapanı ve yağ tutucu yapılmalıdır. Bu şekilde arıtma sistemine gitmeden atık suyu zararlı maddelerden ayrımını başlatmış. Doğa ve çevreyi korumanın ve temiz bir geri dönüşümün adımını atmış oluruz.
Günümüzde kanalizasyon açma işi artık çok büyük öneme sahip olmaktadır. Bunun için ne kadar çok cihazlara ihtiyaç olsada asıl önemli olan tecrübedir. İyi bir yazı kaleme alınmış.