Gebelik Döneminde Bebek Odası Hazırlığı
Anne baba adayları bebeklerinin gelişini heyecanla beklerken, bir yandan bebek odası hazırlama işine girişirler. Bu, hem heyecan verici hem de masraflı ve yorucu bir iştir. Özellikle heyecana kapılan ve tecrübesiz olan anne baba adayları, herşeyin bir ihtiyaç olabileceğini düşünerek bilinçsizce masraf yaparlar. Bu durumu engellemek için de, önceden araştırma yapıp bir liste hazırlamak gerekir.
Bebek Odası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir bebek odasında en önemli şey, bebeğin rahat ve güvende olacağın bir ortamın olmasıdır. Bu yüzden mobilya satın alırken bunlara çok dikkat edilmelidir.
Bebek için hazırlanacak odanın güneş ışığı alıyor olması çok nemlidir. Bu sebeple, odada en az bir pencere olmalı ve evin güneş ışığını alan tarafında olmalıdır. Fakat güneşin tepede olduğu saatlerde odanın çok fazla sıcak olması da tavsiye edilmemektedir.
Bebe odasında halı bulundurmak da sakıncalıdır. Çünkü halılar, içerisinde bir çok mikrop ve mikroorganizmaları bulundururlar. Halıların diğer bir özelliği de odada bulunan nemi çekmeleridir. Nemin az olduğu bir odada bebekler, alerji problemleri varsa nefes alma konusunda sıkıntılar yaşayabilir. Bu yüzden odada laminen parke bulundurulması çok daha sağlıklı bir seçim olur.
Metal ve elektronik aletlerin bol olduğu bir oda manyetik alan yarattığı için bebeğin sağlığına zarar verebilir. Böyle bir alanda yaşayan bir bebek, uyku konusunda problemler yaşayabilir. Ayrıca mobilyaların kenarlarında sivri kısımlar olması, bebeğin hayatı açısından oldukça tehlikelidir.
Renk seçiminde ise bebek üzerinde sakinleştirici etkisi olduğundan dolayı mavi ve yeşil tonlar tercih edilmelidir.
Bebek büyüdüğünde artık işe yaramayacak eşyalar almak yerine fonksiyonel,değişebilir ve daha küçük eşyaların alınması, ileride oluşacak masrafları azaltır. Bebeğin güvenliği açısından da bebek karyolası yüksek olmalı ve kenarlarında sivri çıkıntılar bulunmamalıdır.