9. Ay Gebelik
9.Ay gebeliğin artık sonlarına yaklaştığınız zamanlardır. Gebelik yaşayan anne adaylarının büyük bir çoğunluğu 40. haftalarını doldurmadan önce doğum gerçekleştirebilirler. Bebeğiniz gelişimini karnınızda artık tamamladığı için doğum her an gerçekleşebilir. Anne adaylarının 9. ay gebelik döneminde yalancı doğum sancıları ile gerçek doğum sancılarını iyi bir şekilde birbirinden ayırt etmesi gereklidir. Gerçek doğum ağrıları düzenli ve sık aralıklar ile şiddeti artarak meydana gelir. 15 dakika içerisinde gerçek bir doğum sancısı üç defa hissedilebilir. Kasılmalar ise 50 saniye kadar sürmektedir.
Yalancı doğum sancılarında ağrılar düzensiz olur. Sancıların arasındaki süre uzundur ve şiddeti ise sürekli olarak stabil bir şekilde kalmaktadır. Gerçek doğum ağrıları dinlendiğiniz zaman geçmez. Düzenli ve şiddetli bir şekilde kasılmaların yaşanması, nişan bozulması olarak adlandırılan sümük kıvamındaki bir tıkacın gelmesi ve suyunuzun gelmeye başlaması doğumun başlamak üzere olduğunu belirtmektedir. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmeli ve doğum zamanı gelmeden hastaneye ulaşmalısınız.
9. Ay Gebelikte Bebeklerdeki Değişimler
9.ay gebelikte bebeğiniz yaklaşık olarak 3000 ile 3500 gr. ağırlığında olacaktır. Bebeğin boyu ise bu dönemlerde 51.cm olur. Doğum için baş kısmının girdiği kanalda uygun bir şekilde beklemektedir. Bebeklerin gelişimleri 9. ayda sona erdiği için hareket edebilecekleri alanları azalmıştır.
Dökülmeye başlayan Lanugo tüyleri, cilt üzerinden dökülen hücreler ile bağırsaklarda ilk dışkının meydana gelmesini sağlar. Mekonyum adı verilen dışkı yeşil ve siyah renkli olup bebeğin doğum sonrasındaki bağırsak hareketleri ile dışarıya gönderilir. Artık bebek dış dünyaya hazır bir şekilde karnınızda beklemektedir.
Doğum Planlaması Nasıl Yapılmalı?
Anne ve baba adayları gerçekleşmek üzere olan doğumun sezaryen mi yoksa normal doğum mu olması gerektiği konusunda çeşitli sorular ile uğraşırlar. Bu konuda en doğru kararı almak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak beraber uygun kararı vermelisiniz. Doktorunuz gebelik takibini yaptığı için gebeliği tamamen normal olarak ilerleyen bir anne için normal doğum planlaması yapacaktır.
Bebeklerin ters pozisyonda durması, makat pozisyonuyla durması ya da yan bir şekilde yatıyor olması 9. ay hamilelik dönemindeki doğum planlamalarında sezaryen ile doğum yapılması gerektiğine işaret edebilir.